Fa uns dies, l’equip de Viera Visió va oferir un taller molt especial adreçat a persones grans dins les activitats que organitza la Fundació Amics de la Gent Gran de Lleida. L’objectiu? Trencar amb la idea que, a certa edat, la visió només es pot abordar amb ulleres o cirurgia de cataractes. La xerrada va ser una invitació a ser proactius amb la salut visual, i a entendre que cuidar la visió és també cuidar la nostra autonomia i qualitat de vida.
El taller va combinar informació, pràctica i una bona dosi d’humor i caliu. Es va parlar de com envellim, de l’impacte que té l’estil de vida (alimentació, activitat física, relacions socials) sobre la salut, i de com aquests factors influeixen directament en la visió.
També es va explicar la diferència entre oftalmòleg i optometrista i el paper complementari de cada professional. Des de Viera es fa una feina preventiva i de diagnòstic de disfuncions visuals, amb una mirada global a la salut ocular i derivant als especialistes mèdics quan cal. I en casos de pèrdua visual, es treballa també la rehabilitació, amb solucions adaptades i suport personalitzat.
Durant el taller, les participants van poder provar simuladors de diferents patologies visuals (com la degeneració macular, el glaucoma o la retinopatia diabètica). També es va fer una introducció pràctica a les ajudes òptiques i no òptiques per a persones amb visió fràgil o baixa visió, i es van fer activitats per demostrar que la visió també es pot entrenar: coordinació, agilitat visual, memòria… Tot amb molt bon humor i ganes de posar-ho en pràctica.
La sessió es va tancar amb una idea clau, projectada a l’última diapositiva i compartida amb un somriure. Un lema inspirat en les paraules de la biòloga Mónica de la Fuente: “Menjar la meitat, caminar el doble, riure el triple i exercitar la visió”.
Una recepta per envellir millor, també des de la visió.
